Over de zoo

Sinds 2020 maakt de dierentuin een transformatie door naar een flora- en faunacentrum dat zich richt op de de bewustmaking van het belang van een schoon, Paramaribo Zoo neemt deel aan een zogenaamd Twinning-project. Samen met de Nederlandse Stichting AAP worden stap voor stap een aantal belangrijke veranderingen doorgevoerd, zoals het reorganiseren van de organisatiestructuur, het verbeteren van de communicatie door veel meer gebruik te maken van sociale media, het ontwikkelen en realiseren van een giftshop, het verbeteren van de horecapunten, het scholen en trainen van het personeel en het bouwen van een professionele quarantaine-ruimte. Allemaal belangrijke voorwaarden voor een duurzame toekomst van een moderne dierentuin.


Naast dat we hier in de eerste plaats te maken hebben met een dierentuin waarin bezoekers de dieren kunnen bekijken, is Paramaribo Zoo ook een opvangcentrum voor Wildlife dat in beslag genomen is door overheidsinstanties. Vaak zijn wilde dieren als jonge baby meegenomen door jagers of stropers, nadat eerst het moederdier is afgeschoten voor het vlees of de vacht. Zo’n verweesd jong lijkt zich in het begin goed te schikken in zijn lot in mensenhanden, tot groot vermaak van de ‘eigenaren’. Echter zodra het groter wordt, blijkt dat lieve kleine katje, of aapje of zwijntje toch steeds minder geschikt als huisdier. De voeding die het krijgt, is ongeschikt, de huisvesting te krap, de behandeling beroerd. Het dier is op een bepaald moment niet meer te hanteren, maakt lawaai en veroorzaakt stank. In het beste geval wordt zo’n dier dan in beslag genomen door een overheidsinstantie en naar de dierentuin gebracht. Daar heeft men dan te maken met een gefrustreerd dier dat vaak onder zeer slechte omstandigheden heeft geleefd, vergroeiingen heeft vanwege te kleine huisvesting waarin het zich niet naar behoren heeft kunnen ontwikkelen, totaal ongeschikt voedsel heeft gekregen en niet weet hoe het zich natuurlijk zou moeten gedragen omdat het geen ouderdieren heeft gehad. Kortom; zo’n dier kan dan helaas niet terug de natuur in en blijft levenslang afhankelijk van menselijke verzorging.


Met deze functie is Paramaribo Zoo een belangrijke speler op de markt van de natuurbescherming. Door bezoekers bewust te maken van het grote belang van behoud van diversiteit. De slogan van deze dierentuin is dan ook : Paramaribo Zoo behoudt, bewaakt en beschermt.