Project Description

De brilkaaiman

De brilkaaiman wordt ook wel de gewone kaaiman, de witte kaaiman of de Braziliaanse kaaiman genoemd. Die naam kregen ze door de benige rand rond de ogen die op een brilletje lijkt. Mannetjes worden ongeveer twee tot tweeëneenhalve meter lang. Vrouwtjes blijven duidelijk kleiner. Jonge dieren eten voornamelijk insecten, kreeftachtigen en schelpdieren. De volwassen kaaimannen doen zich tegoed aan vissen, watervogels, hagedissen,schildpadden en slangen. Als er te weinig weinig voedsel voor handen is deinzen ze er niet voor terug hun eigen soortgenoten of zoogdieren te verorberen.

De kaaiman komt voor van Zuid- tot Midden-Amerika en kunnen zich erg goed aanpassen aan alle soorten wateren. In hun nest leggen de vrouwtjes 15 tot 40 eieren die door verschillende vrouwtjes worden bewaakt. De belangrijkste vijand is de reuzenteju,in Suriname bekend als de sapakara, die van kaaimaneieren houdt

De brilkaaiman behoort tot de meest algemene soorten en telt tot meer dan 1 miljoen dieren in het wild. Waarschijnlijk gaat het zo goed met ze omdat hun huid niet geschikt is om leer van te maken.

(foto: Gustao Zea)